Vorige slide
Volgende slide

> BrOOD UIT SCHROOT

Hendrik-Ido-Ambacht

> Details

Project

Noordoevers

Locatie

Hendrik-Ido-Ambacht

Opdrachtgever

ABB Bouwgroep

In samenwerking met

Groosman Architecten
Zeinstra Veerbeek Architecten

Fotografie

/

‘Ik ben geboren met roest in mijn bloed,’ begint Margo Beers haar introductie over de film De scheepssloperijen van Hendrik-Ido-Ambacht. De ontwikkelaar, architecten en ik zitten klaar om de film te bekijken. Samen werken we aan het woningbouwproject de Noordoevers, dat op de plek van voorheen de scheepssloperijen van Hendrik-Ido-Ambacht wordt gerealiseerd.

Margo groeit op aan de rand van deze scheepssloperijen. Slopen, sorteren en hergebruiken is voor haar dagelijkse kost. Van kinds af aan maakt ze van dat wat ze op de scheepssloperijen vindt nieuwe producten.

Gedurende de film hoor ik pakkende uitspraken als: ‘brood uit schroot’, ‘hamer en beitel’ en ‘brander en schaar’. Deze gebruik ik voor de kopgevels van de verschillende woongebouwen van het project. Ik toon ze groot, functioneel en soms onderbroken door een raam, want dat past bij het ongepolijste uit rond 1900. Mijn ontwerpen refereren aan de gevelbelettering van vroegere fabrieken, zoals die van Verkade of Droste.

‘De typografie is een extra laag die de verschillende architectuurstijlen van het project verbindt en tot één maakt,’ merkt architect Roely Rijpkema op. Waar het kan wordt mijn typografie in het gebied toegepast: op de kopgevels, de gevel van het pakhuis en in de huisnummers.

De kunstuiting is een blijvende herinnering aan de vergane scheepssloperijen. En mocht de in Noordoevers geplande horecagelegenheid ‘Brood uit schroot’ gaan heten… dan maakt dat het verhaal helemaal rond.