Previous slide
Next slide

> Heen & Weer

Rijswijk

> Details

Project

RijswijkBuiten

Locatie

Appartementencomplex De Koploper in Rijswijk

Opdrachtgever

Dura Vermeer

In samenwerking met

Arjan Dubois van INBO architecten

Fotografie

/

Femke van de Meeberg van Dura Vermeer vraagt mij voor een wijkaccent op een kopgevel. Met een wijkaccent bedoelt ze iets dat indruk maakt, dat je onthoudt en dat je de volgende keer dat je op deze plek bent, herkent. De kopgevel is voor een appartementencomplex in de wijk RijswijkBuiten.

Architectenbureau Inbo, dat het appartementencomplex ontwierp, deed al verschillende voorstellen voor het wijkaccent. Maar een typografisch ontwerp vindt Inbo hier toch beter passen dan een bouwkundig ontwerp.

Ik verdiep me in RijswijkBuiten, geliefd bij gierzwaluwen, een beschermde vogelsoort. Omdat nestkasten de gierzwaluw-populatie bevorderen, verwerk ik ze in mijn ontwerp: de nestkasten worden onderdeel van mijn ontworpen letters. Letters om uit te voeren in het metselwerk.

Ik zie het voor me: gierzwaluwen die in en uit mijn letters vliegen. Zo kom ik op de tekst ‘heen en weer’. En ‘heen en weer’ slaat hier niet alleen op de gierzwaluwen maar ook op de omwonenden. Want in de plint van het appartementencomplex komen winkels en gaan omwonenden zo meteen regelmatig ‘heen en weer’ voor hun boodschappen.

‘Mensen en gierzwaluwen gaan hier heen en weer, maar ook de trein: die rijdt hier voorlangs,’ vult Femke tijdens de presentatie aan.

Voor deze opdracht werkte ik samen met Arjan Dubois van Architectenburo Inbo.

De opdracht kwam voort uit een eerdere klus voor Buitenplaats Syon. Je bekijkt het hier.