Vorige slide
Volgende slide

> TIJDRINGEN

Houten

> Details

Project

Tijdringen

Locatie

Lupine-Oord in Houten

Opdrachtgever

Gemeente Houten, omwonenden en MBB Ontwikkeling

In samenwerking met

Omwonenden en Stijlgroep landschap en stedelijke ruimte

Fotografie

/

Hier barbecueden omwonenden en iemand zette er z’n vakantietent voor proef op. Op dit veldje in Houten komt project LindeOord, met twee appartementencomplexen voor senioren. Gemeente Houten, omwonenden en MBB Ontwikkeling vragen mij een kunstuiting voor de buitenruimte te bedenken.

Het is een veldje met geschiedenis. Daarom ben ik benieuwd naar de herinneringen én de verwachtingen van omwonenden, sommige van hen verhuizen naar LindeOord. Ik ontvang zinnen als ‘Al die kinderstemmen en kleine kinderfietsen in het rek’ en ‘Het geluid van een tennisbal die keer op keer tegen de muur van de sporthal wordt geslagen – plok plok plok’.

Het woord ‘plok’ is een onomatopee: een woord dat een geluid nabootst. Zulke woorden, zoals klikken, piepen en zoemen, verwerk ik in mijn teksten voor de kunstuiting. Want ze laten je gedachten gemakkelijk afdwalen naar een bepaalde herinnering of moment.

Op de cortenstalen cilinder, met een doorsnede van 2,20 m, lees je de herinneringen en verwachtingen als tijdringen, oneindig en in elkaar overvloeiend. De kunstuiting krijgt de naam ‘Tijdringen’, dat ook verwijst naar de oude lindebomen waar de projectnaam LindeOord van is afgeleid.

‘Als bewoner en als kunsthistoricus wil ik je complimenten geven voor je ontwerpvoorstel,’ vertelt Liesbeth Aveling, omwonende en toekomstig bewoner van het nieuwe appartementencomplex.