Previous slide
Next slide

> Amicorum

Rijswijk

> Details

Project

Hof van Syon

Locatie

Hof van Syon in Rijswijk

Opdrachtgever

Dura Vermeer

In samenwerking met

Carmen Dirkx van architectenbureau By Carmen

Fotografie

Dura Vermeer

Carmen Dirkx van architectenbureau By Carmen krijgt de opdracht om woningen voor de Buitenplaats van Syon in Rijswijk te ontwerpen. Ze vraagt mij mee te denken over het metselwerk voor de woningen en hoe we daarin de geschiedenis van de locatie kunnen laten terugkomen. Ik ontwerp een lettertype voor in baksteen.

Het lettertype in baksteen mag maximaal vijf lagen hoog zijn, passend in de kroonlijst van de woningen. Een ander criterium zijn vaststaande baksteenformaten: van een strek (een hele baksteen), een drieklezoor (drie kwart baksteen) en van een kop (een halve baksteen).

Ik kies Latijnse teksten, waaronder ‘amicorum esse communia omnia’; onder vrienden is alles gemeenschappelijk. Een verwijzing naar het klooster, dat in de 15e eeuw op deze locatie stond, en naar de gezamenlijke tuin voor de bewoners van de Buitenplaats van Syon.

Voor een van de gevelteksten kies ik ‘disputatio – risu – cibus’ (praten – lachen – eten). Daar heeft de kwaliteitscommissie van Rijswijk een opmerking over. Volgens een lid van de commissie ontbreekt nog ‘ruziemaken’. Hij weet, uit eigen ervaring, dat ook dat zometeen een activiteit zal zijn.