Previous slide
Next slide

> ACGT

Rotterdam

> Details

Project

ACGT

Locatie

ErasmusMC Rotterdam

Opdrachtgever

Laboratorium voor Population Genomics, André Uitterlinden

In samenwerking met

Sign Partners

Fotografie

/

Het R’damse Erasmus MC is befaamd om haar DNA-onderzoek wereldwijd. In het lab, op de vijfde verdieping van de faculteitstoren, verwerken de laboranten grote hoeveelheden bloedsamples en lezen daarin nauwkeurig de DNA-volgorde uit: een code van zo’n 3,2 miljard G-, T-, C-, en A-lettertekens in een specifieke volgorde. Wijkt die volgorde af, dan betekent dat een variatie. Achter meerdere van die variaties steekt een ziektebeeld, zoals diabetes of osteoporosis.

André Uitterlinden, hoofd Laboratorium voor Population Genomics, vraagt mij een kunstuiting te maken en daarvoor zijn ‘DNA-lab’ te bezoeken. Ik kijk mee hoe één bloeddruppel na meerdere processen een uitdraai met de letters G, T, C en A wordt. Navertellen kan ik het niet, maar het brengt mij wel op dat wat ik met mijn kunstuiting wil laten zien en vertellen.

Voor het ontwerp herhaal en verklein ik de letters G, T, C en A en plaats ze in de vorm van een helix, een soort strengen. Deze strengen komen in de lifthal en nemen richting het lab toe waardoor ze een poort vormen. Loop je onder ‘de poort’ door, dan word je overweldigd door de vele letters boven je.

Sta je te wachten op de lift, dan kun je in de huid kruipen van de laborant en proberen de variaties te ontdekken. Sommige letters hebben namelijk ‘een foutje’: een t mist een horizontaal streepje en een g het stukje rechtsboven.

Nu we DNA van zoveel mensen en zo goedkoop kunnen uitlezen, beschikken we over uitermate veel informatie die van belang is voor onze gezondheid. We hebben goud in handen voor onderzoek maar ook voor toepassing in de zorg en voor preventie. De letters worden daarom uitgevoerd in goud dibond.

Ik presenteer het ontwerp aan verschillende betrokkenen van het lab. Het duurt even voordat Gaby, epidemioloog en projectmanager, reageert. Dan zegt ze: ‘It grows on you.’