Vorige slide
Volgende slide

> piekstraat

Rotterdam

> Details

Project

Piekstraat

Locatie

Piekstraat in Rotterdam

Opdrachtgever

Heijmans

In samenwerking met

KCAP Architects & Planners

Fotografie

/

Met ontwikkelaar Vincent Taapken sta ik in de Rotterdamse Piekstraat. Hij is laaiend enthousiast over deze magnifieke plek tegenover de veerpont. Aan de rand plantte hij er al wat struiken. ‘Na oplevering van de woontoren, zullen ze aardig gegroeid zijn,’ merkt hij op.

Later belt Christiaan Cooiman, ontwikkelaar bij Heijmans, mij of ik mee wil pitchen voor de typografie van de Piekstraat, de woontoren waar Vincent, in samenwerking met Heijmans Vastgoed, de initiatiefnemer van is. Ik doe mee en krijg de opdracht om onder andere de navigatie in de lifthal, de verdiepingsnummers, de huisnummers en cijfers voor de parkeervakken te ontwerpen.

Mijn uitgangspunt voor de ontwerpen is groots in haar eenvoud: een rechthoekige vorm die verwijst naar havencontainers. Want de woontoren, een ontwerp van architectenbureau KCAP, bestaat uit vier volumes grofweg op elkaar gestapeld die refereren aan havencontainers. Het geheel van het verticale lijnenspel van de raampartijen doet ook denken aan het reliëf op havencontainers.

Zo worden de huisnummers een liggende rechthoek met gecentreerd het cijfer. De verdiepingsnummers een stapeling van verschillende rechthoeken met in iedere rechthoek haar eigen informatie zoals ‘bg’ of de huisnummers van die verdieping. De uitvoering wordt neutraal en aansluitend op de antraciet tinten van het interieur.

Heijmans is inmiddels gestart met de bouwwerkzaamheden. De eerste contouren van het gebouw worden langzaam zichtbaar. De struiken moesten helaas plaatsmaken voor het bouwterrein. Ik hoop dat ze een andere magnifieke plek hebben gekregen.

Hier lees je meer over de woontoren.