Je ziet

het overal


mei 2017

Rotterdamkenner en collega Cora de Roon: ‘Wanneer je erop gaat letten, zie je het overal.’ Een paar dagen later fiets ik door een wat verpauperd deel van Rotterdam en ontdek de letter X op de gevel van een flat aan de Oost-Sidelinge.

Is het jou wel eens opgevallen, oude Rotterdamse gevelkunst?

Na de Tweede Wereldoorlog reserveerde de overheid van iedere bouwsom een percentage voor verfraaiing van de gevels van scholen, flats en kerken. In korte tijd ontstond zo heel veel gevelkunst.

In het centrum van Rotterdam kun je nog diverse uitingen van deze gevelkunst terugvinden: werken van glas-in-lood, gegoten beton, mozaïeken en reliëfs in steen. Jammer genoeg is er nog maar weinig waardering voor deze kunst. Ook de flat aan de Oost-Sidelinge zal volgend jaar helaas gesloopt worden.

Voor de gevel van Winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht bedacht ik ook een letterpatroon. Het ontwerp bekijk je hier.